Çarşamba, Şubat 10, 2021

OPS Dünyasında 2021 trendleri :-)

Muhammed (Muhammed Hilmi Koca, twitter: @mhk_developer ), sanırım benden yaşça daha küçük (bu yüzden ismiyle hitap etmemden rahatsız olacağını sanmam) ve yaptığı işleri takip ettiğim kadarıyla başarılı, sevdiğim bir arkadaşımız. Tesadüfen twitter’da karşılaşıp takip etmeye değer buldum. Geçen yıl keyifle okuduğum “yazılımcılar için 2020trendleri” yazısının yenisini geçen günlerde yayınladı.(Yazılım Dünyasında 2021 Trendleri) Bir eksikle; bana sormamış benim fikrimi almamıştı.:p Şaka bir yana da yazıyı okurken aklımda “acaba bana sorsaydı, sistemci gözüyle 2021 trendleri ne yazardım?” diye düşündüm. Sistemci dediğime de bakmayın, eski tabirle öyle diyorum. Aslında “sistem/network/alt yapı” (kısaca OPS diyelim) tarafını düşünelim. Kabaca aşağıdaki gibi bir şeyler çiziktirdim; (tıkırdattım daha doğru olabilir gerçi)

2020 herkes için değişik bir yıl olunca 2021 beklentilerini de aynı oranda etkilediğini düşünüyorum. Tabi ki uzaktan çalışma modeli, kurumların da hızlıca bazı konulara entegre olmasını sağladı. Ancak bu önceden de uzaktan çalışmayı deneyen kurumların “eksiklerini, ihtiyaçlarını” ortaya çıkarırken, yeni başlayanlara da bir tecrübe geliştirdi. İşte bu tecrübeler 2021 yılına geçen yıldan daha çok ışık verecek gibi görünüyor. Uzaktan çalışma konusunda temel ihtiyacımız VPN tabi ki. Ancak çoğu kurumun hızlıca VPN sorununu zaten çözdüğünü düşünüyorum. Ancak gördüğüm kadarıyla çözülmesi gereken artık VPN güvenliği olacak. VPN aracılığı ile kuruma bağlanan cihazlar (notebooklar, cep telefonları vs) hem fiziksel hem de sanal saldırılara çok açık durumda. İlk adımda çözülmesi gereken konu bu olacak. Tabi ki “canı yanmadan” hareket eden kurumlar şanslı olacaklar.

Bunun dışında aklıma gelen bir diğer konu cloud entegrasyonu olacak gibi. Özellikle Office 365, Google GSuite gibi SaaS çözümleri hem hız, hem de esneklik açısında uzaktan çalışmaya destek sağlıyor. Kurumların sadece Office için değil, ERP gibi yazılımlar için de, artık cloud desteğini arayacağını düşünüyorum.

Buradan çıkan sonuçla cloud artık kurumlar için “tü kaka” olmaktan çıkıp, ajandalarda ciddi yer alan bir sonuç olduğunu göreceğiz. Zincirleme olarak tabi ki Server/Storage kullanımında da public cloud artış gösterecek. Zaten cloud kullanan kurumlara sözüm yok ancak, evden çalışmaya mesafeli davranan kurumlara, yaşadığı covid krizinin etkisi gibi, cloud’a da mesafeli çok kurum, çalışan ve yönetici biliyorum. İşte bu direnç de bu sayede kırılmış olacak. Tabi ki OPS çalışanları -halen cloud’a geçmedilerse- hızlıca uyum sağlamaya çalışacaklar. Bu da pek çok OPS çalışanı için bir fırsata dönecektir.

Ancak bence yılın kazananı yine “hybrid cloud” olur. Pek çok could provider da zaten “on-prem’de nasıl oluruz?” sorusunun yanıtını arayıp çözümler üretiyor. Amaç daha da çok “on-prem’i öldürmeyelim, cloud gibi yönetelim” mantığına gidiyor.

Bir diğer kısım ise Devops olacak mutlaka. Artık daha çok kurum Infrastructure as Code çözümlerine kafa yormaya başladı bile. Evet bu konular yeni değil ve gündeme de yeni gelmiyor. Ancak üstte de yazdığım tüm itici güçler, bu konuların popülerliğini ve zorunluluğunu daha da artıracak. Bu yıl OPS tarafı daha da çok yazılıma yaklaşacak ve en azından Phyton, Powershell ve/veya Bash konularına daha çok kafa yoracaklar. Özellikle Powershell’in Linux desteği ile belki popülerliği daha da artabilir diye düşünüyorum. Python hakkında ise fazladan bir şey yazmaya gerek dahi duymuyorum.

Tüm bunları yazarken işletim sistemi tarafında yeni gelen haberlere göre Windows’u daha çok 2021’de değil, iyisiyle kötüsüyle 2022’de konuşacak gibiyiz. Linux ise son yıllarda hızla artan popülerliğini artırmaya devam edecektir. Linux dünyasındaki Centos projesinin bitip yerine Rocky Linux geleceği duyulunca sular biraz durulsa da, sonuçlarını bu yıl görmeyi bekliyorum. 

Network tarafında ise SDN patlama yapacak gibi. Artık SDN yatırımlarının gerekliliğini anlatmak network uzmanları için daha kolay olmaya başladı. Tabi bu da başta Python olmak üzere, network uzmanlarını daha çok “yazılım okur yazarı” olmaya yaklaştıracak bu yıl.

Kendi küçük dünyamdan bakınca, hayat daha çok böyle göründü bana. Kısa kısa, sıkıcı olmamaya çalışarak. Umarım faydalı olur.

Sevgiyle…

Hiç yorum yok: