Pazartesi, Şubat 27, 2006

Özgür günlerin ardından...

Özgür günler bu yıl, hem çok mutlu hem de çok buruk geçti, benim için. Cuma günü, "iki elim kanda olsa gideceğim" dediğim Ian Murdock'ın seminerine ellerim temiz olmasına rağmen gidemedim:( Cuma günü saat 2'ye toplantı koyan zihniyeti kınıyorum. Öyle veya böyle cuma günü özgür etkinlikte değildim. Cumartesi günü de, eşimin "TÜYAP'taki yemek fuarı" teklifini red ederek, Bilgi Üniversitesine gitmek üzere yola düştüm. Fakat orada olmam saat 12'yi bulmuştu. Programda ilgimi çeken konulardan birincisi Ruby'ydi. Pınar Yanardağ'ın sunumuyla (-ki Necdet Yücel Bey'in dediğine göre LKD'nin ilk bayan seminer vereniydi) Ruby hakkında temel bilgi sahibi olduk bu sayede. Bence başarılı bir sunumdu. Bu arada Ruby'de otomatik çöp toplayıcı diye bi olay olduğunu öğrendim. Kullanılmayan kodları temizliyormuş. Sonra kabaca araştırdım da Java'da da varmış.. Hoş bir özellikmiş. :)
Neyse hemen bir foto o anla ilgili (Bu arada fotoğraflar çok kötü çıkmış :( ):

Asıl amacım da Redhat Cluster seminerine katılmaktı. Ali Erdinç Köroğlu'nun bu güzel seminerine katılabildim Ruby'nin hemen ardından. Genel cluster mantığı ve cluster kurulurken dikkat edilmesi gerekenler hakkında epeyce bilgi sahibi olmak için güzel fırsattı. Bu semineri daha önce Pamukkale Üniversitesi Akademik Bilişim'de vermiş. 4 makina ve 12 ethernet kartıyla örnek bir cluster kurmuşlar. Tabi biz o kadar şanslı olamadık. Teorik olarak dinlemek zorunda kaldık. Fakat çook verimli oldu. Seminer, normal süreyi aştı tabi doğal olarak. Bu durum her ne kadar N. Yücel Bey'i telaşlandırsa da bence bu seminer için süre az bile gelmişti.


O gün programda olan OpenVPN seminerine de Inet-Tr'de katıldığım için Redhat Cluster'ın ardından dönüş yoluna geçtim. İçimde, mükemmel 2 seminere katılmış olmanın, penguenleri daha yakından görmenin mutluluğu ile... (Bu arada kimseyle tanışmadım. Fakat bloglardan, çalışmalarında tanıdığım hemen herkesi tanıyabildim. Tek başıma olunca ben biraz asosyal kalıyorum sanırım...)
(Bu arada blogum nasılsa gezegen'de okunacaksa: Bu etkinlikleri düzenleyen herkese ve özellikle LKD Seminer-CG'na çok teşekkürler...)

Perşembe, Şubat 16, 2006

Ezmlm ile E-Posta listesi oluşturmak

Vpopmail kullanıyoruz ve liste ismi test domain ismi de listeci.com. Kısaca test@listeci.com diye bir e-posta listesi yapacağız:
# ezmlm-make ~vpopmail/domains/listeci.com/test ~vpopmail/domains/listeci.com/.qmail-testtest listeci.com

# chown -h vpopmail.vchkpw /home/vpopmail/domains/
listeci.com/.qmail-test*
# chown -R vpopmail.vchkpw /home/vpopmail/domains/listeci.com/test

Listeye üyelik için klasik konu başlığı subscribe olan mail atlabilir. Fakat eğer elle eklemek istersek:

Tek bir mail adresi için:
# ezmlm-sub /listenin/home/dizini eklenecek@mail.adresi

epostalistesi.txt
dosyasındaki maillerin tamamını eklemek için:
# ezmlm-sub /listenin/home/dizini <
epostalistesi.txt

Kaynaklar:
http://www.serdaraytekin.com/docs/os/debian/debian-qmail-ezmlm.html
http://www.differentpla.net/node/174
http://ipucu.enderunix.org/view.php?id=590〈=tr
http://www.google.com

Cuma, Şubat 10, 2006

Tekrar Merhaba Linux Gezegeni

Uzun süre önce Gezegen Linux'a başvurmuş, "ben de gezegene iniş istiyorum" demiştim. Kabul edildim, fakat yazdıklarım gezegende görüntülenmedi. İsmimin üstünde de sürekli gezegen.linux.org.tr/none linki vardı. Sorunun ne olduğunu anlayamadım. Fakat geçenlerde planet ile uğraşırken şunu farkettim ki; dil kodlaması UTF-8 olanları alıyor, ISO-8859-9 olanları alamıyor. (Çok uğraştım düzeltemedim :( ) Ben de Linux dünyamın kodlamasını ISO-8859-9 yapmışım. Gezegende yaşanan sorun da buymuş. Fakat sayfayı UTF-8'e çevirince de doğal olarak Türkçe karakterlerde sorunlar yaşadım. Nasıl çözerimi düşünürken uzun süre öylece kaldı. Gezegen listesinde adım vardı, fakat yazdıklarımın hiç biri yoktu. Dün, Arda bir teklifte bulundu: "Yazıları ISO iken kopyala, Sayfayı UTF-8'e geçir ve tekrar kaydet". "Yer mi yemez mi?" diye düşündük, fakat "düşünmek değil, eylem zamanı deyip" denedim. Oldu... :) Fakat tüm girdileri tek tek düzeltmem gerekti. Yaklaşık 1 saatlik uğraşla hepsi düzeldi. Fakat gezegene bakınca, özellikle başlıklarını düzelttiğim yazılar gezegende yeniden görünmüş hatta gezegenin genel düzenini biraz bozmuştu. :( Umarım insanlar "bu ne ya, kim bu" diye isyan etmemiştir.
Madem artık yazılarım gezegende, bahane ile dünkü karışıklık için gezegendeki herkesten özür dilerim. Ayrıca, herkese -tekrar- selamlar...

Çarşamba, Şubat 08, 2006

Pardus ve IPv6

Efsane geri döndü.. :)))
"Yazamadım epeydir zaten vaktim yok" diye üzülürken bugün 2 tane konu birden.. :) Az önce Mustafa ile Pardus'a IPv6 desteği sağladık ve Pardus'ta ilk kez çekirdek derledik. Klasik çekirdek derleme işlemleri. Ayrıntılarını Mustafa zaten yazar. Hatta şurada: ipv6pardus.blogspot.com
Yakında ipv6 ile başlayan bütün blogspot adreslerini alacak :)

LastFM

Linux Dünyası biraz boş kaldı. Son günlerdeki yoğunluk, malesef Linux ile uğraşmama pek imkan vermedi. Bu yüzden de açıkçası yazacak pek bir şey birikmedi.
Neyse, bir süredir çeşitli bloglarda LastFM diye bir şey görüyordum. www.last.fm Bir ara girdim baktım, "neymiş bu amca?" diye, ama fazla vakit geçiremedim. Meğer LastFM denen amca, senin dinlediklerini kaydediyor, ona göre sana istatistikler veriyor, ayrıca zamanla dinlediğin müzik zevkine göre insanları listeliyor ve sana tavsiyelerde bulunuyormuş. Tabi bu esnada seni takip etmiş oluyorlar. Aslında biraz paranoyak düşünce ile pek de sağlıklı değil gibi. Ama ben yoldan gönüllü çıktım bir kere. İşe koyuldum:
Tabi bu amcaların beni takip etmesi için (buyur beni takip et diye) bir eklenti kurmak gerekti. Windows için vardır zaten ama helal olsun Linux için de yazılımları geliştirmişler. Hem de GPL. Hangi player'ı kullanırsan onun için eklenti var. Download bölümünde. Ben MP3 dinlemek için XMMS kullandığım için XMMS eklentisini indirdim tabiki. Bir tar.bz2 vakası. :) Hızlıca indi. Ardından tabi ki tar -jxvf ile dosyayı açtım. Linux'ta kaynak koddan program derlemek aslında zor değil ama unutulmamak gereken bir nokta var o da okumak. Hemen INSTALL dosyasını okudum. Diyor ki; configure, make, make install. Standart yani. Pek güzel deyip işe koyuldum. Fakat o da ne? ./configure dedim bir süre sonra bir hata (hatasız kul olmaz :P). Neymiş efendim BMP bilmemne yokmuş. O ne yaaa? Google... Nedir ne değildir hala bilmiyorum ama bu sorunu yaşayanlara ./configure --disable-bmp-plugin yazarak denemeyi önermişler. Peki dedim tekrar dene. Bu sefer başka bir hata: XMMS en az 2.0.4 olacak falan diyor. Yaw benim XMMS 2.0.10 ne diyosun sen? Sonra jeton düşer. Ben xmms-dev'i kurmadım. Peki:
# apt-get install xmms-dev
Ardından gene hata (aslında keşke hataları da kaydetseymişim de yazsaymışım): curl yok. Peki kardeş onu da kuralım. Ama insan adım adım seni izlesinler diye de bu kadar kasmaz bunu bil.. :)
#apt-get install curl
Ardından da;
#apt-get install libcurl3 libcurl3-dev
Şimdi herşey hazır olmalı. Yine değil. Bir de MusicBrainz diye birşey lazımmış. Onu da indir ve kur(Allahtan o kolay kuruldu. Yoksa vazgeçiyordum.) Burdan onu da indirdim:
http://musicbrainz.org/products/client/download.html
[Sırayla: ./configure, make, make install]
Eveeettt. Başarılı sonuç. Ardından yine plugine dönüp;
#make
#make check
#make install
Peki şimdi beni izliyorlar mı? Hayır. XMMS'i açıp Seçenekler-Tercihler-Genel Eklentiler- XMMS-> Scrobbler 0.3.6 bunu etkinleştirip, bir de Ayarla'dan kullanıcı adı ve şifremi girdim. Şİmdi beni izliyorlar. Nereden anladım. Dinlediğim Manga-Bitti Rüya LastFM Chart'ında görünüyor. Ama anladığım kadarıyla kendi listelerinde olanları ancak seçiyorlar. Ezginin Günlüğü'nü tanımadı mesela :)
Şimdi beni izliyorlar. Neler dinliyorum, ne zaman dinliyorum. Yakında kapıma CIA veya FBI dayanır :))
http://www.last.fm/user/ekaraoglu --> Buradan siz de izleyin.. ;)
Yaw bu teşhirciliğin sonu nereye varacak? Güncemizi okutuyoruz, dinlediğimiz müzik, resimler... Yok yok başımıza taş yağcak... :D